A botrányos szolnoki eset után bővíti kollégái ismereteit az autizmusról a MÁV-Volán csoport

Megosztás

Emlékeznek még a december elején Szolnokon történt botrányos esetre? Egy 14 éves autista fiatallal minősíthetetlen hangnemben üvöltözött egy buszsofőr, a fiú ettől annyira megijedt, hogy az út során végig remegett és a Tourette-szindrómája is előjött. A parlamentig jutott az ügy, a MÁV-Volán a munkavállalók autizmussal kapcsolatos ismereteinek bővítését ígéri.

Ahogy akkor írtuk, Sankó, aki egyébként autizmusa mellett figyelemzavaros is, éppen az iskolából hazafelé indult busszal az édesanyjával. Amíg az anyuka a felszállásra jogosító kártyát kereste, fia a busz hátulja felé indult, ekkor azonban a buszsofőr magából kikelve ordított a szalvétába csomagolt szendvics miatt, ami a fiatal kezében volt.

Sankót olyannyira megviselte az eset, hogy felerősödtek a tikkjei, folyamatosan tördelte az ujját, remegett és a Tourett-szindrómája miatt homlokon ütötte magát.

Az eset nagy felháborodást okozott, mostanra az ügy egészen a parlamentig jutott. Ungár Péter, az LMP – Magyarország Zöld Pártja társelnöke írásbeli kérdést tett fel azzal kapcsolatban, hogy tervezik-e, hogy a tömegközlekedési eszközökön dolgozók számára indítanak autizmus specifikus tanfolyamokat?

Az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, Ágh Péter válaszolt, aki elmondta, a Volánbusz Zrt. az autóbuszvezetők éves ismeretfelújító tematikájában és az új belépők képzésében is kiemelten foglalkozik érzékenyítéssel, viszont a MÁV-Volán csoport vizsgálja a munkavállalók autizmussal kapcsolatos ismereteinek bővítését.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) levélben ajánlotta fel támogatását és segítségét „a munkavállalók autizmus ismereteinek bővítéséhez és a kommunikációs akadálymentesítéshez.”

Ágh Péter államtitkár az AOSZ-nak küldött válaszában megköszönte a felajánlást, amit továbbított a szolgáltató részére.

Kép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek